péntek, 15 december 2017

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

A természet ajándékai - a Szilva 

- A Kárpát-medence termőföldje és mérsékelt időjárása bőséggel ad számunkra friss gyümölcsöt és zöldséget. Országunkban számos fajtája megterem az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen ízletes és vitamindús természeti csodáknak. Egyik legfontosabb képviselőjük, kedvelt csonthéjas gyümölcsünk, a zamatos szilva. Gondolta volna, hogy itthon minden negyedik gyümölcsfa, szilvafa? Lehet lila vagy kék, pirosas és sárgás, hosszúkás vagy gömbölyű, összesen kétezer fajtájáról tudunk. Egy fa júliustól októberig akár 50kg-nyi gyümölcsöt is ad, ami tetemes mennyiségnek mondható.

A szilvákról általános elmondható, hogy cukortartalmuk magas, bár 85%-ban víz alkotja. A-vitamint, béta-karotint,  B1- és B2-, illetve egyéb B-vitamint(niacin, B6, pantoténsav),és még C-vitamint is tartalmaz. Kálium, kálcium, foszfor, magnézium, és cink forrás. Találunk benne flavonoidokat, polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabad gyökök elleni harcban. A szilva mesés összetevőinek köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Akkor is segítségül hívhatjuk, ha emésztési problémákkal, székrekedéssel küzdünk. Kiemelkedő rosttartalmának hála alaposan megmozgatja a beleket. A szilvalekvár az egyik legjobb ellenszere a székrekedésnek. Különösen az aszalt szilvának nagy a rosttartalma.

Szilvából szirupot is előállítanak, mely ma még ritkaságnak számít, de hazánkban is megtalálható. Egyes megközelítések szerint a növényi szirupok, ezek közül is a gyümölcsszirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ízletes cukor helyettesítőül szolgálhat.

Tippek szilvafogyasztáshoz:

Amellett, hogy a szilva isteni finom nyersen, főzhetünk belőle kompótot. Fahéjjal, vaníliával ízesítsük és adhatunk hozzá édesítőszerként stílusosan szilvaszirupot. Sokak kedvencét a szilvás gombócot is elkészíthetjük. Ehhez nyers és aszalt szilvát, szilvalekvárt is használhatunk. Tehetjük süteményekbe, rétesbe, pitébe.

Készíthetünk sült szilvát. Ehhez kimagozott felezett szilvát használjunk. Fektessük őket tűzállótálba, amit előzőleg kenjünk ki bio margarinnal. A gyümölcsöket ezután öntsük le citrommal, fahéjjal és nádcukorral ízesített szójakrémmel, amibe keverjünk egy csapott evőkanálnyi keményítőt. Süssük 20percen át 200 fokon. Ha aszalva, vagy lekvárként nagyobb mennyiséget fogyasztunk, akkor számoljunk hashajtó tulajdonságaival is! Nyersen ne keverjük egyéb gyümölcsökkel, mert összeerjednek az emésztőrendszerben és alkoholt képeznek. Ezért vegyes gyümölcssaláták fogyasztását nem ajánljuk! Nyers gyümölcs evés előtt és után félórával ne együnk mást. Főétkezésnél a gyümölcs sose desszertként, mindig előételként szolgáljon. Kivétel ez alól a gyümölcsök főzött vagy sütött verziója pl: torták, sütemények.

Egészséges édesítés szirupokkal – a Tápióka.

A kasszáva, másnéven manióka Amerika trópusi részein őshonos élelmiszernövény. Burgonyapótlóként felhasznált gyökere a Föld lakosságának élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben, alapélelmiszer. Fogyasztása napi szintű, csak úgy, mint nálunk a kenyéré. A Föld minden trópusi vidékén előfordul és előszeretettel termesztik gumós gyökeréért, amelynek felhasználása sokrétű. Lisztet, kenyeret, keményítőt, édesítőt és alkoholtartalmú italt is előállítanak belőle. A maniókát már a maják is termesztették.


A növény évelő, az Euphorbiaceae (kutyatejfélék) család, Manihot nemzetségébe tartozik. 1,5-2,5 m magasra nő, levelei 5-9 karéjból állnak. Húsos gyökérzete a dália gyökérzetére hasonlít. 160 maniókafajról tudunk, melynek mindegyike Amerika trópusi vidékein terem. Maniókából állítják elő a különleges nyugat-afrikai fufut vagy éppen a jamaicai bami-kását. A Yucatán-félszigeten a kasszáva lisztjéből kenyeret sütnek. Az őrlésnél keletkező folyadékban leülepedik a keményítő, ami a tápióka alapanyaga.

A tápióka ismert puding alapanyag, de használják különféle ételek sűrítéséhez is. Feldolgozása során a keményítőszemcsék hő hatására egyeletlen csomókká alakulnak, amit tovább sütnek. Ebből lesz a tápióka pehely. A közismertebb tápióka gyöngy készítéséhez a nedves tésztát szitán átmorzsolják. A megőrölt tápióka pehelyből nyerik a granulált tapiókát. A tápiókából szirupot is előállítanak, ami cukor és méz helyettesítésére szolgál. Bizonyos megközelítések szerint a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek. A tápióka szirup nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, szaponinokat, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól.

A tápióka szirup alkalmas kekszek, müzli szeletek, sütemények, szószok, joghurtok, szója alapú tejek és desszertek, fagylaltok, szörpök, italok készítésre. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is.

Tápióka puding

hozzávalói 2 személyre:

  • 4 ek tápióka gyöngy
  • 3 dl szójatej vagy rizstej
  • 1/2 narancs leve
  • 4 ek tápióka szirup
  • bourbon vanília

Elkészítés

A tápiókát vízbe áztatjuk és 30-40 percet hagyjuk duzzadni.  A növényi tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tápiókát. Állandó kevergetés mellett besűrűsödésig főzzük(kb 10 perc). Mikor már sűrűbb az állaga, belekeverjük a tápióka szirupot és a vaníliát. Tehetünk bele mazsolát, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, hűtsük le és fogyasztható.

Egészséges édesítők gyermekeknek.

A gyerekek imádják az édeset. Egy gondos szülő feladata, hogy ezt a vágyat megfelelő ételekkel és édesítőkkel csillapítsa. A kicsiket az édes íz egyrészt az anyatejre emlékezteti, ami az anyához való kötődésük miatt fontos számukra, másrészt ösztönös igényüket fejezik ki, amikor édesség iránt áhítoznak. Hogy mi lehet ez az ösztönös igény? Az emberi DNS 98%-ban megegyezik a csimpánz DNS-ével. Ez nagyon magas szám, hiszen 2%-nyi eltérés akár két ember között is megfigyelhető. Ebből sok tudósnak, köztük Linné-nek, Darwinnak akik az evolúció elmélet és rendszertan megalkotói, adódott az a felismerés, hogy egy ember számára a természetes étrend nagyban kell, hogy hasonlítson a természetben élő emberszabásúak táplálkozására.

Mivel ezeknek az élőlényeknek az étrendjét túlnyomórészt gyümölcs alkotja, ezért az ember számára is az egyik legmegfelelőbb, legkönnyebben emészthető, és ezek mellett a legtöbb energiát adó étel a gyümölcs. A mai gyümölcsök tápanyagaikat, vitaminjaikat tekintve, különösen, ha nem bio gazdálkodásból származnak, nem érik el azt a minőséget, amilyet egykor az ember is fogyasztott. Azonban a gyümölcsök iránti ösztönös vágy, még mindig benne él az emberi testben. Mivel a természetben szinte csak a gyümölcs az egyetlen, ami édes, ezért az édes íz iránti vágy, valójában fő táplálékunk, a gyümölcsök iránti vágy. Mai étrendünkbe azonban nehéz annyi gyümölcsöt beilleszteni, amennyi fedezné édesség és szénhidrát iránti vágyunkat. A gyermekek ízérzéke tisztább és kifinomultabb még, mint a felnőtteké. Ösztönös igényeik is erőteljesebben jelentkeznek, mint felnőtt korban.

Azontúl, hogy a fejlődő szervezetnek a szénhidrátok és az édes íz nem csak élvezeti értéket jelent, hanem a test fejlődéséhez is szükséges, ez a gyümölcsök iránti természetes igény is egy erőteljes mozgatórugó. Tehát ha a gyermekeink táplálékához egy édesítőszert szeretnék adni, akkor azontúl, hogy minél természetesebbet és organikusabbat keresünk, leginkább olyat érdemes választani, ami hasonlít a gyümölcsre. Néhány ilyen édesítőszer létezik a magyar piacon az aszalt gyümölcsökön kívül: az almaszirup, fügeszirup, datolyaszirup és a juharszirup. Ezek általában kicsit drágábbak, de ha pénztárcánk engedi, válasszunk ezek közül a gyermekeknek is.

A juharszirup például azon túl, hogy édes és finom, nagyon sok pozitív hatással bír. Bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban és aminosavakban, amelyek a kicsik növekedéséhez elengedhetetlenek. A juharszirup kálcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat , B6 vitamint (piridoxin), Biotint és A-vitamint is. Érdekességként szolgálhat, hogy Rudolf Steiner, az antropozófikus gyógyítás és a waldorf pedagógia atyja szerint, a fehér cukor negatív fizikai hatásain túl, úgy hat a gyermekre, hogy növeli az önzőséget, így felnőtt korukra egocentrikusabbak lesznek, míg a gyümölcsök és a gyümölcsökből előállított édesítőszerek az egészséges öntudatot segítik kifejlődni. Nem mindegy hát, hogy milyen édesítési alternatívát választunk gyermekeinknek.

Válasszunk a Biorganik bio minősítésű szirupjai közül, amelyet akár az interneten keresztül is otthonunkba rendelhetünk, ha meglátogatjuk a Biorganik online oldalát. www.biorganik.hu