péntek, 15 december 2017

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Juharszirup- Kanada kincse

A 90-es években még nem volt divatja hazánkban a juharszirupnak. Külföldi filmek tömkelegében láttuk azonban, ahogy a reggeli palacsintára juharszirupot öntenek a szereplők. Sokan talán el is képzeltünk egy krémesen édes ízt ilyenkor, amire a barna szirupos folyadék láttán asszociáltunk. Az utóbbi években azonban a magyarországi piacra is betörtek a különféle juharszirupok, amiket nem túlzás „Kanada kincseként” emlegetni. Ma már mi is bátran önthetjük a palacsintánkra, vagy használhatjuk egyéb édességhez. Készíthetünk belőle italt, de akár méregtelenítő kúra fő alapanyagaként is felhasználhatjuk. Azon túl, hogy a juharszirup édes és finom, nagyon sok pozitív hatással bír. Az indiánok már több száz éve használták és tisztelték a juhart. Meglékelték a fa törzsét, amiből kicsorgott az édes nedv. Vajon ők már akkor tudták, hogy milyen kincseket tartalmaz a juharszirup?

Ez a természetes, növényi édesítő bővelkedik ásványianyagokban, vitaminokban és aminosavakban. Kálcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat , B6 vitamint (piridoxin), Biotint és A-vitamint is. Miért fontos ez? A B2 vitamin a zsír és a fehérje lebontásához szükséges. Fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A pantoténsav és a biotin az anyagcserében játszik szerepet. A folsav elengedhetetlen a vörösvértest képzéshez. A B6 vitamin az izom és más szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában, illetve enzimek előállításában nélkülözhetetlen. Szerepet játszik az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges működése és a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében. A P-vitamin erősíti a hajszálereket, lassítja az öregedési folyamatokat és elősegíti az agyműködést. Az A vitamin az egészséges bőr vitaminja és fontos szerepet játszik a szervezet immunválaszában is, elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését.

A kálciumról jól tudjuk, hogy rendkívül fontos a csontoknak, a magnézium az izmoknak és idegeknek. A kálium pedig többek között részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. 

Így már érthető, hogy Észak-Amerikában sokaknak, főként a földműveseknek, a létfenntartáshoz szükséges táplálékot jelentette ez az egészséges nedű. A juharszirupnak annál markánsabb, erősebb íze van, minél sötétebb a színe. A fatörzsből előszivárgó nedű szinte még teljesen átlátszó. Ebből 40 litert gyűjtenek össze 1 liter juharszirup elkészítéséhez. Az osztályozási rendszer, amely A-tól D-ig terjed, ahhoz ad útmutatást, hogy a szirupot főzésre, vagy magában, ételekhez fogyasszuk. A sötétebb (D-legsötétebb) inkább az előbbihez alkalmas, míg a világosabbat szeretik önmagában fogyasztani, mivel ennek finomabb, lágyabb az íze.

A sötétebb juharszirup több ásványi anyagot tartalmaz.A juharszirup feldolgozása kevésbé terheli az emberi szervezetet, mint a kristálycukoré, és glikémiás indexe is alacsonyabb, így a vércukorszintet sem emeli meg olyan mértékben, mint a cukor. Nem tartalmaz zsírt és fehérjét. Laktózérzékenyek számára is remek kalciumpótló édesítő. A juharsziruppal tisztító, immunerősítő, fogyasztó kúra is végezhető. A kúra lényege, hogy vízzel és citromlével kevert juharszirupot fogyasztunk, a napi folyadék mellett, étkezés helyett.

A juharszirup nem terheli meg az emésztőrendszert, így a szervezet a méregtelenítésre  fordíthatja figyelmét, ám közben a szirupból elegendő energia is rendelkezésére áll. Hosszabb kúra előtt érdemes természetgyógyász orvossal konzultálni. Könnyített kúrának minősül, ha egy hónapig a vacsorákat váltjuk ki higított szirup oldattal, emellett sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk napközben. Juharszirupból is érdemes minőségi, lehetőleg ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó terméket választani. 

Miért éppen szirup?

Az utóbbi években a magyarországi piacra is betörtek a különféle juhar szirupok, amiket nem túlzás „Kanada kincseként” emlegetni, emellett népszerű lett az agávé szirup is. Ma már mi is bátran önthetjük a palacsintánkra, vagy használhatjuk egyéb édességhez, gabona alapú süteményekhez. Gyümölcsökből is készülnek szirupok, mint például az alma szirup, füge szirup, datolya szirup, de létezik árpa, tönkölybúza, rizs, és kukorica-maláta szirup is.

A juhar szirup édes és finom, de nagyon sok pozitív hatással is bír.

Ez a természetes, növényi édesítő bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban és aminosavakban. Kálcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat , B6 vitamint (piridoxin), Biotint és A-vitamint is. Miért fontos ez?

A B2 vitamin a zsír és a fehérje lebontásához szükséges. Fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A pantoténsav és a biotin az anyagcserében játszik szerepet. A folsav elengedhetetlen a vörösvértest képzéshez. A B6 vitamin az izom és más szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában, illetve enzimek előállításában nélkülözhetetlen. Szerepet játszik az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges működése és a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében.

A P-vitamin erősíti a hajszálereket, lassítja az öregedési folyamatokat és elősegíti az agyműködést. Az A vitamin az egészséges bőr vitaminja és fontos szerepet játszik a szervezet immunválaszában is, elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését. A kálciumról jól tudjuk, hogy rendkívül fontos a csontoknak, a magnézium az izmoknak és idegeknek. A kálium pedig többek között részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában.

Weboldalunkon több szirup részletes leírását olvashatja a kedves látogató, webáruházunkban pedig megvásárolhatja a termékeket!

 

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...