péntek, 15 december 2017

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Egészséges édesítés szirupokkal – a Tápióka

 


 A kasszáva, másnéven manióka Amerika trópusi részein őshonos élelmiszernövény. Burgonyapótlóként felhasznált gyökere a Föld lakosságának élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben, alapélelmiszer. Fogyasztása napi szintű, csak úgy, mint nálunk a kenyéré. A Föld minden trópusi vidékén előfordul és előszeretettel termesztik gumós gyökeréért, amelynek felhasználása sokrétű. Lisztet, kenyeret, keményítőt, édesítőt és alkoholtartalmú italt is előállítanak belőle. A maniókát már a maják is termesztették.
A növény évelő, az Euphorbiaceae (kutyatejfélék) család, Manihot nemzetségébe tartozik. 1,5-2,5 m magasra nő, levelei 5-9 karéjból állnak. Húsos gyökérzete a dália gyökérzetére hasonlít. 160 maniókafajról tudunk, melynek mindegyike Amerika trópusi vidékein terem. Maniókából állítják elő a különleges nyugat-afrikai fufut vagy éppen a jamaicai bami-kását. A Yucatán-félszigeten a kasszáva lisztjéből kenyeret sütnek. Az őrlésnél keletkező folyadékban leülepedik a keményítő, ami a tápióka alapanyaga.

A tápióka ismert puding alapanyag, de használják különféle ételek sűrítéséhez is. Feldolgozása során a keményítőszemcsék hő hatására egyeletlen csomókká alakulnak, amit tovább sütnek. Ebből lesz a tápióka pehely. A közismertebb tápióka gyöngy készítéséhez a nedves tésztát szitán átmorzsolják. A megőrölt tápióka pehelyből nyerik a granulált tapiókát. A tápiókából szirupot is előállítanak, ami cukor és méz helyettesítésére szolgál. Bizonyos megközelítések szerint a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek.

A tápióka szirup nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, szaponinokat, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól.

 

A tápióka szirup alkalmas kekszek, müzli szeletek, sütemények, szószok, joghurtok, szója alapú tejek és desszertek, fagylaltok, szörpök, italok készítésre. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is.

Tápióka puding

hozzávalói 2 személyre:

  • 4 ek tápióka gyöngy
  • 3 dl szójatej vagy rizstej
  • 1/2 narancs leve
  • 4 ek tápióka szirup
  • bourbon vanília

Elkészítés

A tápiókát vízbe áztatjuk és 30-40 percet hagyjuk duzzadni.  A növényi tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tápiókát. Állandó kevergetés mellett besűrűsödésig főzzük(kb 10 perc). Mikor már sűrűbb az állaga, belekeverjük a tápióka szirupot és a vaníliát. Tehetünk bele mazsolát, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, hűtsük le és fogyasztható.

Miért éppen szirup?

Az utóbbi években a magyarországi piacra is betörtek a különféle juhar szirupok, amiket nem túlzás „Kanada kincseként” emlegetni, emellett népszerű lett az agávé szirup is. Ma már mi is bátran önthetjük a palacsintánkra, vagy használhatjuk egyéb édességhez, gabona alapú süteményekhez. Gyümölcsökből is készülnek szirupok, mint például az alma szirup, füge szirup, datolya szirup, de létezik árpa, tönkölybúza, rizs, és kukorica-maláta szirup is.

A juhar szirup édes és finom, de nagyon sok pozitív hatással is bír.

Ez a természetes, növényi édesítő bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban és aminosavakban. Kálcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat , B6 vitamint (piridoxin), Biotint és A-vitamint is. Miért fontos ez?

A B2 vitamin a zsír és a fehérje lebontásához szükséges. Fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A pantoténsav és a biotin az anyagcserében játszik szerepet. A folsav elengedhetetlen a vörösvértest képzéshez. A B6 vitamin az izom és más szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában, illetve enzimek előállításában nélkülözhetetlen. Szerepet játszik az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges működése és a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében.

A P-vitamin erősíti a hajszálereket, lassítja az öregedési folyamatokat és elősegíti az agyműködést. Az A vitamin az egészséges bőr vitaminja és fontos szerepet játszik a szervezet immunválaszában is, elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését. A kálciumról jól tudjuk, hogy rendkívül fontos a csontoknak, a magnézium az izmoknak és idegeknek. A kálium pedig többek között részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában.

Weboldalunkon több szirup részletes leírását olvashatja a kedves látogató, webáruházunkban pedig megvásárolhatja a termékeket!

 

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...